Nazwa & Abdillah

April 12, 2008

Gemblong

Filed under: khas betawi — Tags: — abdinazwa @ 5:20 am

Gemblong

Bahan Gemblong:
250 gr tepung ketan
25 gr tepung kanji
125 gr kelapa setengah tua, kupas lalu parut kasar
25 gr margarin
200 ml santan dari 1/2 butir kelapa
1 sdt garam

Bahan Besta:
100 gr gula pasir
50 gr gula merah, sisir halus
150 ml air

Cara Membuat:

  1. Buat gemblong. Panaskan santan lalu tuang ke dalam tepung ketan. Aduk rata.
    Setelah hangat kuku, tambahkan tepung kanji, kelapa, margarin, dan garam. Aduk sampai kalis
  2. Bentuk lonjong adonan, goreng sampai matang. Sisihkan
  3. Buat besta. Tuang bahan besta ke dalam wajan anti lengket. Masak sambil diaduk hingga berambut. Masukkan gemblong. Aduk sampai besta merata dan kering

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: